2012. szeptember 19., szerda

Felhőatlasz, avagy még sosem vártam ennyire mozifilmet

Az egész egy hat perces trailerrel kezdődött (itt magyar felirattal, itt a rövidebb trailer magyarul, rendezői kommentár magyar felirattal). Ez a hat perc tele volt tömve jobbnál jobb színészekkel, akik több karakter bőrébe bújtak, és a történet valami egészen különleges, monumentális, epikus, korokon átívelő finomságot ígért – első nézésre nem is jött át teljesen, hogy miről van szó, akkor csak pislogtam, hogy ez-mégis-mi-a-fene-volt és gyorsan a watch again gombra nyomtam. A következő napokban rongyosra néztem a trailert; éppen úgy ahogy zeneszámokat hallgat unalomig az ember. 

Mivel a rendezők  megemlítették a videójukban, hogy a Felhőatlasz eredetileg egy könyv, gyorsan utánanéztem és valami egészen elképesztő dologra bukkantam. David Mitchell Felhőatlasza igazából egy hat novellát tartalmazó kötet, nem pedig regény. Ezen novellákat félbevágta a szerző, és 1,2,3,4,5,6,5,4,3,2,1 sorrendbe rendezte őket, mintha egymásba tehető matrojska babák lennének. A hat novella hat különböző korban játszódik, a 19. század közepétől indítunk, majd szépen lépegetünk előre egészen egy cyberpunk, végül pedig egy posztapokaliptikus világig. Mind a hat novellának teljes mértékben eltér a stílusa és a jellege, az első például egy napló, az ötödik pedig egy interjú. Egy nyelvi fejlődési utat is végigjárunk, a különböző korok máshogyan jelennek meg ebből a szempontból is; a hatodik különösen izgalmas, mert addigra a nyelvezet borzasztóan leegyszerűsödik. Az ötödik novellát elolvastam angolul – a trailerben a cyberpunk világbeli menekülő szerelmesek fogtak meg leginkább, és egyszerűen tudnom kellett, hogy mi történt velük – , aztán úgy gondoltam megvárom a Cartaphilus Kiadó gondozásában megjelenő magyar kiadást, amit november elejére ígérnek. Nem véletlenül mondtam ám, hogy a novellák  különböznek egymástól: mindegyiket más fordító fogja fordítani.
Ha van kedvetek látogassatok el a film honlapjára és nézzétek meg a főoldalon végigpergő arcokat. Nekem teljesen leesett az állam, ráadásul a filmben még több elmaszkolással találkozunk majd, mert például Halle Berryből háromnál több "változat" is lesz. (Még Szirmai Gergő is azt írta, hogy "Pfuj de nagyon jó lesz ez...", szóval tényleg jó lesz. ;P)


2 megjegyzés:

  1. Huh! Megnézetem a trailert. Nem találom a szavakat. Azt hiszem beszippantott.
    Egyszer szeretnék egy hasonló kaliberű történetet írni. :)

    VálaszTörlés
  2. Hogy tetszett végül? :) Nekem eleddig az egyik legmeghatározóbb filmélményem.

    VálaszTörlés