2020. december 24., csütörtök

Jutalom

 


Jutalom
Kemese Fanni antikarácsonyi meséje
2020 karácsonyára 

Miklós az Északi-sarkon, a palotája lezárt szárnyában krampuszmacskákat tenyésztett, távol az ajándékgyárak zajától.
Luca napján Miklós megtiltotta a cicák etetését; a gondozók sem rénszarvas-húsgombócot, sem kocsonyatortát nem szolgálhattak fel nekik. A cicák először dörgölőzéssel akarták megpuhítani a manókat, aztán panaszos nyávogással követelőztek. A karácsony előtti napon a gondozók már vaspáncélt húztak az alomtakarításhoz.
Karácsony előestéjén, miután a manórabszolgák minden ajándékot összecsomagoltak a feneketlen zsákba, és az utolsó manó lekapcsolta maga mögött a villanyt a gyárban, az egész manófalu összegyűlt a főtéren. Miklós a pódiumon, az aranytrónján ült, mellette a ketrecben a krampuszmacskák őrjöngtek, hegyes paprikanyelvüket öltögették a manótömegre.
Miklós mint minden karácsonykor, először megjutalmazta az év legjobb dolgozóját egy masnis kitűzővel és egy feliratos bögrével.
Aztán az év legrosszabb dolgozójának kihirdetése következett. Manókezek kulcsolódtak imára, térdek rogyadoztak a félelemtől, és kisírt szempárok ezrei szegeződtek a krampuszmacska bestiákra.
Miklós felolvasta a balsorsú manó nevét.
A szerencsétlent a családjával együtt kirángatták a tömegből, és a ketrecbe vetették őket; a krampuszmacskák nyomban széttépték őket. Néhány manó elájult a felhördülő tömegben, mások eltakarták a szemüket, gyermek manók temették arcukat anyjuk szoknyájába. Amikor vége volt, és már csak a csontokat nyalogatták a macskák, Miklós megtartotta az éves záróbeszédét a kemény munkáról, lojalitásról, és köszönetet mondott manói áldozatos munkájáért. Intett, és a konyhások nyomban ünnepi habos kakaót és süteményeket szolgáltak fel a manónépnek. Az üzemi együttes kornyikálni kezdett, és a mentálhigiénés manók megkezdték a közös gyászfeldolgozás levezénylését.
Miklós a dolga végeztével visszavitte a jóllakott bársonytalpúit a rezidenciájukra. Mellénykébe öltöztette őket, csizmácskákat húzott rájuk, szarvukat befestette, hegyes nyelvüket a köldökükik húzta, és szebbnél szebb fotókat készített róluk. Mire az ügyeletes manó bekopogtatott a reggelivel, Miklós már az új krampuszmacskás naptár utolsó lapjára pingálta gyöngybetűkkel, hogy: Boldog karácsonyt!

(A képeslapot Kayleigh Radcliffe készítette.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése