2012. december 16., vasárnap

Bejegyzés Pippa nevéről és hatalmas szörnyekről

Tegnap a KönyvFiesztán jártam és 11.30-12.30 között kellemes, családias hangulatú beszélgetést tartottunk az Akvárium klubban. (Hat Vörös Pöttyös szerző, a hozzájuk tartozó "párok" és néhány kedves-lelkes olvasó gyűlt össze a puha kanapékon és puffokon. Többször kellene ilyesmit szervezni, mert nagyon jó volt.) Az egyik olvasói kérdés a könyvekben felhasznált nevek eredetére vonatkozott, és mind a hatan szép sorban elmeséltük, hogy honnan származnak a szereplőink nevei.
Elárultam, hogy olyan honlapokról vadászom a neveket, ahol az adott évek ezer leggyakoribb férfi, női és vezetéknevét sorolják fel. Addig görgetem az oldalt, amíg meg nem találom az igazit. :) (Ez pedig általában a nevek harmonikus csengésétől függ.)
Kivéve persze Pippa esetében. Ő egy kicsit más tészta. :)
A Pippa keresztnevet talán nem is kell annyira magyaráznom. Kate Middleton húgát hívják így, és annyira tetszett a név hangzása, hogy utánanéztem – illetve az egyik VP könyvben is van Pippa nevű mellékszereplő. Kezeket fel, aki tudja, hogy melyik regényről beszélek! :)

A Kenn vezetéknevet sem az egyik ilyen bazi nagy gyakorisági listáról választottam. Az írás előtti korszakomban sokat varrtam, hímeztem, rajzolgattam, illetve kreatív blogot vezettem, és természetesen rengeteg másik kreatív blogot figyeltem és kutattam fel. Don Kenn galériája egyike volt a kedvenc blogjaimnak (Pippa+Kenn=szuper! Kész is vagyok!). Újra és újra visszatértem ide, mert teljesen lenyűgözött a fickó stílusa, és minden egyes grafikájához külön kis történetet tudtam volna társítani. Imádom az ilyesmit. :)


Don post-itokra rajzol aprócska képeket: mindegyik kép picike – sokszor nem túl fényes helyzetben lévő – embereket és náluk sokkalta nagyobb szörnyeket ábrázol. A kis emberek sosem veszik észre a szörnyeket, vagy ha mégis, látszólag nem tartanak tőlük; a szörnyek meg hol a bukásukat akarják, hol pedig a segítségükre sietnek, vagy egyszerűen csak figyelnek... Egyszerre hátborzongatóak és kíváncsiságot felkeltőek a képek, mert többet szeretnék tudni, egész rémmese gyűjteményt akarok olvasni – vagy írni – róluk...


Ha már szörnyek, még egy apróság ide a bejegyzés végére. Nagyon korai ajánlóim egyike Patrick Ness, Szólít a szörny című könyvéről szólt. A könyv azóta megjelent magyarul is, és ebben a bejegyzésben beleolvashattok, és megnézhettek néhány hozzá készült fantasztikus rajzot is. Érdemes! :)

2 megjegyzés: