2014. július 6., vasárnap

Sárkánylovas(okról és) hősnőkről

Az Így neveld a sárkányodat 2. animációs film megnézése előtt olvastam egy angol nyelvű cikket a Trinity szindrómában szenvedő hősnőkről. A cikket a mese Valka nevű hősnője hívta életre.
Dióhéjban Valkáról: a főszereplő Hablaty rég elveszett anyja, aki majd 20 éve remeteként sárkányok között él egy menedékhelyen, egy aprócska szigeten. A sárkányok igazi védelmezőjéről beszélünk, a kisujjában van az anatómiájuk, ismeri a fajtáikat, a társadalmukat, és megvédi őket a sárkány csapdászoktól (Igen, a csapdász szót szemelték ki a fordítók. Deal with it!), akik a gonosz Drákó Vérdung seregébe fogdossák össze őket. Mindezt megfűszerezhetjük azzal, hogy Valka ijesztő jelmezben, a sárkánya hátán állva repül, és sárkányokat irányít a csörgős botjával. (Ez viszont mennyire menő már!)
A cikkíró nehezményezte, hogy a nagyon is potens Valkát, aki éveken át remekül boldogult egyedül, a film későbbi pontján – miután újra egyesült a férjével és a fiával –, pikk-pakk legyőzik, és öt percen belül kétszer kell megmenteni. Ráadásul a film hátralévő részében ledegradálódik egy Hablatyot támogató karakterré, bármilyen cselekményt előrelendítő tett nélkül.

Igen, a bal oldali alak a sárkány hátán egy nő
A cikkre nem voltam kihegyezve amikor elhelyezkedtem a moziszékben, de azonnal eszembe jutott, amikor sor került Valka első megmentésére, és mire vége lett a filmnek egy kissé csalódottan, de igazat kellett adnom az olvasottaknak. Sokkal több volt ebben a karakterben, kár, hogy a film végére ennyire nagyon háttérbe szorult.

Gondolom kíváncsiak vagytok mi fán terem a Trinity szindróma a cikk szerint: "This is Trinity Syndrome à la The Matrix: the hugely capable woman who never once becomes as independent, significant, and exciting as she is in her introductory scene."
Szabad fordításban: Ez a Mátrix féle Trinity szindróma: egy nagyon erőteljes, önálló nő a történet előrehaladtával már nem lesz annyira független, hangsúlyos és izgalmas, mint a bemutatkozó jelenetben, ahol először találkozunk vele. 
(Ami Valkát illeti, a fenti kép azt a pillanatot mutatja, amikor Hablattyal először néznek szembe egymással.)

A cikk felhoz egy pozitív példát is, mégpedig a Holnap határa című filmben Emily Blunt által alakított Rita Vrataski, akit igazi hős katonaként ünnepelnek a földönkívüliekkel vívott háborúban. Ugyan Cage fejlődésére van kihegyezve a film, és Rita újra és újra megismétlődő halála is motiválja abban, hogy megmentse a világot, a női katona mégis a film végéig kemény és "cselekvőképes" marad (bár tény, hogy Rita sokszor bemutatkozik az időhurok miatt). Ezt a jelenetet például nagyon szeretem:


A Hollywoodi filmgyártásban persze nem új keletű probléma/téma a férfi karakterek árnyékában tengődő nők támogató vagy motivációs szerepe a "világ megmentésében". Még teszt is létezik annak mérésére, hogy egy történetben a női karakter mennyire hangsúlyos.

A Bechdel-teszt a nemi elfogultságot méri három egyszerű kérdéssel: vajon 1. szerepel-e két női karakter a műben 2. akik beszélnek egymással 3. nem csak férfiakról. Megdöbbentő, hogy ezeket a kritériumokat milyen sok mű nem teljesíti. (Amikor először hallottam erről a tesztről, megmosolyogtam: "Ne már, ezek a kérdések tök alap dolgok!" Aztán elkezdtem filmeket végiggondolni, és teljesen meglepett a végeredmény.)

A YA irodalomban nem meglepő a női fókusz, hiszen az egész tematika alapvetően fiatal lányokat céloz. Ha végiggondoljátok a kedvenc YA regényeiteket, milyen arányban buknak meg (ha egyáltalán megbuknak) a Bechdel teszten? Ha regényt írsz, a saját írásod megfelel a kritériumoknak? :) Már ha szeretnéd, hogy megfeleljen.
Pippával és Myával, jelentem, minden oké.

3 megjegyzés:

 1. Szeretnék őszintén beszélni, és nem tudom, hogy ezért mennyire esek át a bunkóság határán, mikor azt mondom, hogy még nem olvastam tőled semmit az idézeteken kívül, és azt leszámítva, hogy azok nagyon szépek, a mostani "zombis" regénysorozatod nem igazán érdekel. De a varjútoll-kufáros történeted, (főleg, miután végigpörgettem a pinteresen), hát valami eszméletlenül bejött. Szerintem ne hagyd abba, rám már most hatással van, pedig csak egy mondatot olvastam belőle.:) Egyébként hogyan és mennyire lesz mese?
  A képek alapján kellemesen borongósnak tűnt... És a másik, az óriásos(?) Völgyváros is tetszik a képek alapján. Az egy novella lesz?
  Igazából csak azért akartam ezt megírni, hogy ne bizonytalanodj el a megírásában(nekem úgy tűnt a blogod bejegyzései alapján) mert nekem ezt majd el k e l l olvasnom. :)
  Sok szerencsét kívánok. &
  Üdvözlettel
  Vendel

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Vendel!
   Nahát, köszi, hogy írtál. Nem fogod elhinni, de napok óta gondolkodom egy bejegyzésen, amibe belinkelném a különböző Pinterestes mappáimat, és megpróbálnám kipuhatolni, hogy melyik képgyűjtemény csigáz fel Titeket legjobban. :)
   Ezek történetkezdemények különböző "érettségi" fázisban, és képeket gyűjtök hozzájuk, hogy elkapjam a hangulatukat, ráakadjak karakterekre/helyszínekre/helyzetekre. Szóval nem abbahagytam ezeket a történeteket, hanem szinte még el sem kezdtem. De most a Pippa sorozat van porondon, addig minden mást félreteszek. (Ha engedném, hogy elcsavarják a fejemet az új ötletek, sosem fejeznék be semmit sem. :))
   A lényeg: ha minden jól megy, egy napon tényleg olvashatod majd ezeket a regényeket/meséket. :)
   Üdvözlettel,
   Fanni

   Törlés
  2. Köszönöm hogy válaszoltál, a varjúkig várva talán belekezdek én is a Pippa sorozatba...
   És továbbra is sok szerencsét kívánok. :)

   Törlés