2012. október 5., péntek

Fülszövegről és borítóról – Keressük Pippát! borítótervező pályázat

Mai témánk a hamarosan megjelenő Pippás történet csomagolásának két legfontosabb eleme: a borító és a fülszöveg. 
Kezdjük az utóbbival! :)
 Megszületett A napszemű Pippa Kenn hivatalos fülszövege, mely ott fog virítani a kötetek hátulján. (De senki se higgye, hogy a fülszövegek maguktól teremnek, vagy egyszerűen előhúzhatóak a párnánk alól egy kiadós alvás után. Általános nézet, hogy a szerzők nem tudnak jó fülszöveget írni a saját könyvükről. Nos, ez így is van. Remek téma lehetne az Aranymosás oldal Irodalmi Kávéházában. :) Ahogy Hollódombi érdekes posztja is az írást tápláló érzésekről. )

Pippa Kenn tizenkét évesen veszítette el az édesapját: ő volt az egyetlen ember, akit valaha ismert. A lány egyedül marad az erődházban, ahol a napok egyformák, és társaságot csak színes digitális magazinok adnak.
Pippa bármit feláldozna az élő emberi beszédért vagy egy érintésért. Azonban nincs más rajta kívül az erdőben, kivéve a biológiai katasztrófa áldozatait. Ezek a lények gyűlölik a szépséget és emberséget, az elvesztett életük nyomait. Bármikor megölnék Pippát.
Pippa tizenhetedik születésnapján döbbenetes dolog történik: egy vándor érkezik. A sebesült fiú fittyet hány a túlélés szabályaira. Egy paradicsomi kolóniáról beszél, ahol rengeteg ember életben maradt. Azonban őket is halál fenyegeti, egy horda közeledik, és a fiú ennek hírét viszi hozzájuk.
Vajon Ruben igazat mond? Létezik ez a hely? Pippa bizalmát nehéz elnyerni, az örökös küzdés óvatossá tette.
Ruben azonban nem adja fel. Útra kelnek, bármilyen veszélyes is, és a vándorlás közepette egy bensőséges, lágy érzés is életre kel… Létezhet szerelem egy ilyen zord világban? Mit jelent a társ? És mit jelent a bizalom? Mi az, amit Ruben elhallgat?
A napszemű Pippa Kenn posztapokaliptikus-romantikus ifjúsági regény, a Pippa Kenn trilógia első része.

Akkor jöjjön a nagyobb falat, mégpedig a borító. Hezitáltam, de végül úgy döntöttem szeretném elmesélni nektek, hogy történt ez az egész. Aki követi a Könyvmolyképző Kiadó Vörös Pöttyös? Szeretem. Facebook oldalát, szerdán találkozhatott két borítótervvel is – az egyiket itt is láthatjátok a bejegyzésnél. Nem akármilyen borítótervek voltak ezek, hanem a régóta dédelgetett álomborítóim. Bizony, jól olvassátok!
Az áttűnős koncepció vagy ezer éve megvolt – szemfülesek megtalálhatták pinteresten a mappámat –,  és rengeteg képet átnéztem, mire megleltem a két tökéleteset. Mert ha hiszitek, ha nem, ez a két fotó tényleg tökéletesen illik a könyvhöz. (Szabályosan leesett az állam, amikor ráakadtam a modellre, mert rengeteg arckifejezéséből Pippa köszönt vissza. Már az remek érzés, ha találsz egyetlen képet, amin ráismersz a karakteredre. De ha többet...) Berni, a photoshop varázsló lelkesen elvállalta, hogy pontosan megvalósítja az elképzelésemet, és ami a legszebb az egészben, hogy a kiadóvezetőnek, Katona Ildikónak is tetszett az ötlet (Könyvmolyosok, ugye tudjátok mekkora szó ez?). Addig gyúrtuk az egész masszát, mígnem megszületett a két borítóterv, amit láthattatok a Facebook oldalon.
Aztán jött a feketeleves.
A modell nem nyerte el a véleményezők többségének tetszését. Egyszerűen elbukott az utolsó teszten. Érdekes volt látni, hogy a kifogásolt tulajdonságok nagyon nagy hányada illik a karakterre. Fura mód ez nem ijeszt meg, a történetből pontosan kiderül, hogy Pippa miért olyan amilyen.
De nem csüggedünk, mivel az események felgyorsultak, meg is hirdetem a borítótervező pályázatot. Íme a kiírás:


Keressük Pippát! borítótervező pályázat

Borító ügyben most megálltunk, nem tudom merre lépünk majd tovább. Fontos, hogy Nektek tetsszen – bár ugye egy borító sem tetszhet mindenkinek. Szeretném, ha az áttűnős koncepció maradna (íme az erdős kép, amit használtunk, de lehet vadászni), de a modellt akár lecserélhetjük. Kezeljétek szabadon a dolgot!

Pippáról dióhéjban: 
  1. Nagyon természetes: sosem járt fodrásznál, nem festi a haját (alapvetően szőke), sem semmi mást – nem is igazán fésülködik. Például övet azért visel, hogy legyen mire felcsatolni a pisztolytokot és a késeket, nem azért, hogy kiegészítse az öltözékét. (Minél kevesebb ékszer, annál Pippásabb.)
  2. Pippa kemény, ám szomorú csaj.
  3. Sárga szeme van – a könyvben az idegenek kellemetlenül érzik magukat tőle – sárgás- narancsos árnyalatokkal.
  4. Ne mosolyogjon. (igen, igen)
Körítésnek jó irány lehet: nyári erdő, őszi erdő, felkelő nap, melynek fénye átszüremlik a fák között, viharfelhő, köd – inkább a komorabb, baljósabb hangulatú képek passzolnak. Ha lehet stock fotókat használjatok a vázlatokhoz (vagy szabadon alakítható, illetve kereskedelmi célokra is használható képeket), hiszen csak azokat tudjuk akár a végleges borítóhoz is felhasználni.
A pályázat határideje 2012. október 15. éjfél. A munkákat küldhetitek a Facebook oldalra vagy mailben is. A beérkező borítókat folyamatosan töltögetni fogom a Borítótervek, Tőletek! :) albumba.
A nyertes művet egy titkos társaság segítségével választom majd ki, attól függetlenül, hogy mi kerül a végleges borítóra (az nem rajtam múlik), és megjelenés után kap egy példányt a könyvből. Aki a tervéhez a végleges borítóra kerülő lány stock fotóját használja fel (Tehát megtalálja Pippát! :)), szintén jutalomban részesül. :)

Kemény dió lesz, tudom, de remélem így is velem tartotok! :) Tervezésre fel!


4 megjegyzés:

  1. "Nagyon természetes: sosem járt fodrásznál, nem festi a haját (alapvetően szőke), sem semmi mást – nem is igazán fésülködik."
    Hogy jött akkor képbe egy olyan lány, akinek tökéletes a haja és tökig ki van sminkelve? o.O Nem értem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a kép csak egy terv volt, a száján halványítottunk volna. A haja sem tökéletes, fel van kötve, sok szál elszabadult a kontyból, szerintem természetes hatása van. De örülök, hogy ilyen remek alternatívát találtál. Nagyon megszerettem azt a modellt. :)

      Törlés
    2. Éppen azt mondtam Anyukámnak a napokban, hogy ha le lett volna szedve a lány arcáról a pirosító, a szemfesték, meg a két kiló rúzs; valamint ha nem látszik a keze a falevelek alatt, akkor talán jobban tetszett volna a VP rajongóknak az álomterv. Én sajnos nem vagyok PS guru, így meg sem próbáltam sminketleníteni ezt a képet. Nézegettem a lány többi képét, de valahogy nem jutottam egyről a kettőre egyikkel sem. Pedig szerettem volna megtartani Neked ezt a modellt. :(

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés